lunes, 19 de enero de 2015

Complex d'Èdip



El complex d'Èdip són un conjunt de sentiments i emocions experimentades per nens que es caracteritza per als desitjos amorosos i sexuals del progenitor de diferent sexe. Aquesta malaltia es desenvolupa entre els 3 i els 6 anys, edat que coincideix amb una de les etapes del desenvolupament psicològic del nen.

Sigmund Freud va ser el psicoanalista que va descobrir el concepte d'Èdip.

El nom d' aquesta malaltia és a causa de l'obra més coneguda de Sòfocles: Èdip Rei. Narra la història d'Èdip, un príncep. Abans de que els seus pares es casessin l'oracle de Delfos els va advertir que el fill que tinguessin mataria al seu pare i es convertiria en el marit de la seva mare.

Quan va néixer el van abandonar però va ser rescatat. Anys més tard es va enfrontar amb el seu pare i sense saber que era el seu pare el va assassinar. Es va casar amb la seva mare, i quan va descobrir que era la seva mare ell es va treure els ulls i ella es va suïcidar.

                                                       


Els personatges que pateixen aquest trastorn en El carrer de les Camèlies són Cosme i la Cecília.

En Cosme està obsessionat amb la seva mare volen transformar a la Cecília en ella, també es pot veure que en Cosme té un desig sexual per la seva mare, mentre que la Cecília està obsessionada a trobar al seu pare i també es pot veure a l'igual que en Cosme una atracció sexual cap a una figura paterna.
La Cecília pateix el complex d'Electra, que és la contrapartida femenina del complex d'Edipo.Consisteix en una fixació de la nena en la figura del pare.

Fragments:

1:En Cosme duia un anell que no es treia ni per rentar-se ni per dormir: una rotllana d'or amb brillants i robins, l'un al costat de l'altra. A la banda de dintre l'or s'havia gastat i era bastant prim. Em va dir que aquell anell era tot el que tenia de la seva mare.


2:També em va acompanyar comprar-me la roba del vestit. Setí negre. La modista me'l va fer tal com en Cosme li va dir que me'l fes.
Aqui es pot veure com en Cosme vol que la Cecília es vesteixi com la seva mare.



3:Em va treure el cor de vidre de la cadena i m'hi va posa un medalló d'or i d'alabastre que figurava el cap d'una senyora de l'any de la nana, amb tres rosetes en un costat del cabells tot tirabuixons.
En Cosme li va posar a la Cecília el medalló de la seva mare.

1 comentario: